On tärkeää, että aukikierto lähtee ensisijaisesti lonkista. On myös tärkeä muistaa, että se on meillä kaikilla yksilöllinen rakenteellisten erojen vuoksi, esimerkiksi puolierot lonkkien välillä eivät ole epätyypillisiä. Toisille aukikierto on luonnollisempi kuin toisille.
Mikäli aukikiertoa lähdetään rakentamaan mutkattomasti vain jalkateriä ulospäin kääntämällä, lähdetään silloin väärin päin liikkeelle. Toisin sanoen koko kehon plaseeraus kärsii, jolloin se vaikuttaa kaikkeen taas tekemiseen; hyppyihin, piruetteihin – ylipäätään liikkeeseen. Tällöin myös alaselän, polvien ja nilkkojen alueet voivat olla tulilinjalla, ja normaalista poikkeavaa kipua ja vaivaa voi helposti esiintyä tanssiessa tai sen jälkeen.
Kun kierrät jalat ulkokiertoon ensisijaisesti lonkkanivelistä, löytyy polvien ja nilkkojen linjaus luonnollisemmin. Väkisin ei saisi hakea kuvankaunista aukikiertoa, vaan se tulisi toteuttaa oman kehon ehdoilla. Tämä edellyttää hyvää ymmärrystä sekä hahmotusta oman kehon toiminnasta.
Suurin osa aukikierrosta (60-70 %) tapahtuu lonkkanivelistä. Kuitenkin loppuosaan vaikuttavat jalkojen muut rakenteet. Kokonaiskuvassa polvien, nilkkojen ja jalkaterien toiminnalla on siis merkitystä aukikierron kannalta. Oikein toteutettu sekä kehoystävällinen aukikierto on vankka ja tärkeä pohja kaikelle tanssitekniselle tekemiselle. Balettitangolla opitut asiat tulisi teoriassa siirtyä suoraan käytäntöön tanssilattialle, siitä lisää myöhemmin! 💌